Как се промени обществото у нас с коронавируса?

Обедняват хора, които не са били бедни, обясняват специалисти
3 май 2020 20:30, Петя Славова
25
Как се промени обществото у нас с коронавируса?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Винаги е имало хора на социалното дъно. Истината е, че тяхното състояние не се промени и за съжаление сега няма как да се подобри. Голямата драма не е бедността, която в значителен сектор в България е устойчива, а обедняването на тези хора, които не са бедни и които сега вероятно ще започнат да обедняват", заяви социалния антрополог Харалан Александров пред Нова тв.

Още по темата

Според него, хората, които са на ръба на оцеляването не са допринасяли за финансовата система по ред причини. Другите, които са допринасяли предстои да обедняват. Дилемата на правителството е дали да даде на онези, които се нуждаят най-много или които са заслужили подкрепа. Според Александров трябва да има публичен дебат по тази тема.

"Такова обедняване като резултат от пандемията се появи на много места, особено в Южна Европа. От Италия например чуваме много тъжни и потресаващи истории", коментира политологът Борис Попиванов.

"Много хора у нас през последните 10-15 години не са на социалното дъно, но успяха да изградят живота си малко над него. Ако това сега се срине, ще увеличи допълнително отчаянието на това съществуване", смята още той.

Според Харалан Александров българите са много немилостиви към обедняващите предприемачи. "Затова предприемачите в момента се чувстват като капиталисти, на които предстои да бъдат разкулачени. Много е драматично. За тях трябва да има грижа и психологическа подкрепа. Не виждам как ще я получат", отбеляза той.

По думите му правителството се движи по страшно тънко острие. "То трябва да върне хората в активната икономика, а за тези, които не могат да бъдат върнати, да бъдат положени грижи", коментира Александров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
АМИ, ПРОМЕНЯ СЕ... преди 4 години
СЕГА ВЕЧЕ, ВСЕКИ ЩЕ СЕ ПАЗИ ОТ ВСЕКИ!!ВСЪЩНОСТ---ТОВА Е МОЩЕН УДАР, ПО СТАДНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ.А, ТОВА МЕ ИЗПЪЛВА С ОПТИМИЗЪМ!
19
1
 
3
 
! Отговори
смърт на БКП преди 4 години
До ПЪЛНИ ГЛУПОСТИДе да бяхя измрели всички комунисти
18
1
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 години
Станах свидетел скоро на един скандал на улицата.Две жени,които вървяха заедно и едната беше без маска бяха увикани от някакъв хипохондрик .Още малко щеше да ги набие.Интересно,че на мен не ми каза нищо.Нарочно си махнах маската и се разминах с него.
17
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
@6Не виденов, а луканов и сие демократи ограбиха банките. А виденов нямаше топки да се изправи срещу партията и да публикува бялата книга с доказателствата.
16
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
@9Кой е тоя свят дето тези неща са държавни?! Щот май "развитиат" ес не е част от него.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофил, концепцията, че някой ще ни освободи от нещо, е принципно погрешна. Това е част от тактиката за власт над масите.Или действаш в хармония със себе си и общността, или си извън тази хармония.Концепцията за врага т.е.другия, различния също е цивилизационно остаряла. Уникално е как чрез медии, електронни игри се стремят да поддържат образа на врага, но в една доволно голяма част от по-младите не им се получава.
14
1
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Eдин изтрадал народ с история тежка,борил се за свобода и независимост,тежко комунистическо положение без свобода.Лъжите на ГЕРБ излязоха,че икономиката била в разцвет но може би ББ е имал пред вид София,забравил е останалата част от територията.Народа е разбрал истината че оставен да мизерува от някакви Горановци,Дянковци,министри с маски които манипулират населението,но те си го заслужават това управление.Не гласуват сега истина излезе на сцената театъра започна.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът е умишленото бягство от просветление на отделните личности. Има огромна армия от *** верни на Суарон, образно казано.Тъжно е, че отново подмамващите човечеството към НЕмислене т.е.духовна ленност, размахват знамето на страха като мотиватор, знаме наречено в момента COVID 19.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Япония внася 90 процента от суровините си. Нямат. И бълват коли машини техника. Мисъл да имаш е въпроса. И по скоро управляващи
11
1
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
До Толкова можем 7 Един неволен минус от мен. Извинявам се! Напълно подкрепям казаното от теб.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За каквото и да говорим ,ста а дума за морал.Морал в екзистенциален смисъл, библейски, доколкото нормите на поведение между хората всеки ги има кодирани в супер егото си.Става дума за единство на разум и сърце, единство на мисли, думи и дела.Е, повечето предприемачи у нас нямат излъчване и поведение на морални хора.Психологическа помощ би им дошла добре, но немалка част от психолозите с такса 80лв./час също не будят доверие като морал..
9
1
 
12
 
! Отговори
Intel Inside преди 4 години
До 7 Важни производства, в които бяхме на световно ниво се предоставиха в частни ръце на разните му Баневци и т.н., които умишлено ги сринаха. В цял свят стратегическите отрасли са държавни - енергетика, транпорт, химия, машиностроене, фармация. Защото частникът винаги гледа да извлече икономическа полза и много рядко обществена. С какво азиатските държави, Япония и др. имат повече ресурси? Те поне имат образование, тук се срина. Нашата независимост е само на думи.
8
3
 
8
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Хараланчо не е глупав, но е продажен и се продаде на герб...
7
3
 
16
 
! Отговори
Толкова можем преди 4 години
Какво може да произвежда България сама, като няма много изкопаеми, а сега няма и достатъчно ХОРА за производство. Ние сме само подизпълнител на големите, ишлемета, да сглобим някой възел за машина и ..подобни неща. За да има производство, трябва наука, хай-тек университети...и държава. Това го направиха в Корея, Тайван и т.н и сега зависим от стоките им. Ние даже велосипеди произвеждаме с вносни части, т.е. правим рамки от турски тръби и сглобяваме, камо ли нещо сложно като процесор или ракета?
6
12
 
6
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 4 години
ОТ КАКВО СА ОБЕДНЕЛИНИМА СА ИМ ОГРАБИЛИ ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ КАКТО ПРИ ЖАН ВИДЕНОВЕДНА ЕПИДЕМИЯ ВРЕМЕННО ЗАТВОРИ ТРУДОВИЯ ПАЗАР.ДО ЕСЕНТА ЩЕ СЕ НОРМАЛИЗИРА
5
2
 
21
 
! Отговори
Intel Inside преди 4 години
Това е така, защото производствената сфера се срина, голяма част са услугите. От тях човек най-лесно се отказва при криза. Но всички видяха, че само с услуги не става. Произоводството прави икономиката по-независима от внос, международни проблеми и т.н. Дребният бизнес у нас наистина е дребен откъм възможности, доходи, качество. Много от тях спекулират с цени, които не отговарят на качество, стандарти. Само с барчета, магазинчета, гаражчета и т.н. вече не става. Не е 17 век.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоест,милиардерите са станали милионери.Шото другите са си все толкова бедни,както преди,така и сега,така и след това.
3
1
 
20
 
! Отговори
Пейо преди 4 години
Аз лично работя сам, ЕООД съм. Преди изкарвах 2 до 3000 на месец, последните два месеца зорлем 1000, а разходите си остават същите.
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е нали това беше целта на вируса, една шепа еврейски тарикати да оберат останалите 99%
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Амииии,обществото изкрейзи!